Regio Rond de Rotte

Groepsondersteuning

Scoutinggroepen worden door scoutingregio Rond de Rotte op verschillende wijze ondersteund.

 

Groepscoach

In 2019 heeft de gemeente Rotterdam het ‘Actieprogramma Verenigingen’ gepresenteerd, waarin zij haar beleid met betrekking tot toekomstbestendige en vitale verenigingen uiteen zet. Onderdeel van het gemeentebeleid is het beschikbaar stellen van subsidie voor het inhuren van de expertise van een groepscoach voor scoutinggroepen. Deze groepscoach gaat scoutingverenigingen in de regio naar behoefte ondersteunen. Dit met de verwachting dat groepen die momenteel worstelen met bijvoorbeeld een tekort aan jeugdleden en leiding, bestuursleden of vrijwilligers, of met financiële problemen, samen met hulp van een coach oplossingen vinden. Scoutinggroepen die gebruik willen maken van de groepscoach kunnen contact opnemen met het regiobestuur.

 

Scouting Academy

In Scouting valt veel te leren. Niet door studieboeken of door het volgen van lessen, maar door te doen. Door elke week een programma te maken. Door samen te werken met andere teamleden. Door te improviseren als dingen net even anders lopen. Door te werken in een team. Kortom, door ontelbare activiteiten die bij het leiding geven komen kijken. Scouting biedt veel mogelijkheden en uitdagingen om je eigen kwaliteiten te ontwikkelen. Wat je al kunt, hoef je met Scouting Academy niet opnieuw te leren. Wat je leert binnen Scouting, kun je ook buiten Scouting gebruiken. Dat leren doe je op je eigen manier: het volgen van een training, stage lopen, praktijkervaring opdoen in je eigen groep of het thuis doornemen van modules.

Regio Rond de Rotte werkt voor de deskundigheidsbevordering samen met regio Maasdelta. Door beide regio's is Scouting Academy Rotterdam Rijnmond (SARR) opgericht. Door de SARR worden regelmatig trainingen aangeboden voor leidinggevenden, bestuursleden en overige vrijwilligers van beide regio's. Door middel van haar eigen website informeert de SARR over het trainingsaanbod. Alle nautische trainingen worden binnen regio Rond de Rotte verzorgd door de admiraliteit. Onder de naam "vaarschool van de Maze" biedt de admiraliteit meerdere trainingen aan die opleiden voor de CWO-examens. Meer informatie over de aangeboden trainingen is te vinden op de website van Admiraliteit van de Maze.

 

Handige documenten